I tento rok jsme se vydali se žáky 8. a 9. tř. na poznávací zájezd do Švýcarska. Během cesty jsme měli možnost obdivovat dechberoucí přírodu, hory, historická města i tradiční švýcarské speciality.

První zastávkou byly Rýnské vodopády – největší vodopády v Evropě. Odtud jsme pokračovali do Curychu, kde jsme si prošli historické centrum a vychutnali atmosféru města ležícího u Curyšského jezera. Odpoledne jsme ještě navštívili čokoládovnu Lindt, kde jsme se dozvěděli, jak vzniká světoznámá švýcarská čokoláda, a samozřejmě jsme ji i ochutnali.

Druhý den jsme zahájili návštěvou hlavního města Bern. Hlavním symbolem města je medvěd, ty jsme mohli také pozorovat na kraji města ve výběhu. Pokračovali jsme do údolí Emmental, kde na nás dýchla krásná příroda, kopcovitá krajina a kravičky. Během interaktivní prohlídky místní sýrárny nám byly otevřeny brány do světa výroby tohoto sýrového unikátu, samozřejmě i s ochutnávkou. V odpoledních hodinách jen na skok do města Basilej, prohlédnout krásnou katedrálu, a hurá na večeři.

Poslední den výletu jsme zahájili výjezdem lanovkou na horu Pilatus (2 132 m n. m.), odkud se nám naskytl nádherný a nezapomenutelný výhled do údolí, na vrcholky hor. Letos nám počasí opravdu přálo a sluníčko vše dokreslilo k dokonalosti.

Následovala cesta do města Lucern, kde jsme prošli slavný Kapličkový most, historické město a stihli jsme i navštívit nejsmutnější kámen na světě s názvem Lucernský lev. Poté jsme zamířili k jezeru, kde na nás čekala klidná plavba po jezeře Vierwaldstättersee, která nám nabídla jedinečný pohled na švýcarskou krajinu z jiné perspektivy.

Výlet byl plný zážitků, poznání a krásných výhledů. Švýcarsko nás okouzlilo svou čistotou, pořádkem a přírodními krásami.

Vzpomínky žáků:

Zájezd se nám moc líbil, prošli jsme si různá města, ochutnali místní čokoládu Lindt a sýr Emmental. Shodli jsme se na tom, že se nám nejvíce líbila hora Pilatus. V čokoládovně jsme měli možnost ochutnat mnoho druhů čokolády a projít si výstavu, která popisovala výrobu čokolády od kakaového bobu až po finální produkt. V druhém dni jsme si pochutnali na švýcarských sýrech v sýrárně, kde měli nádhernou prohlídku, která byla doprovázena maskoty. Jsme rádi, že jsme měli možnost se zúčastnit.

Laura Brozmanová, Jiří Hanuš 8.B